פיתוח מוצרים בתקופת משבר כלכלי

בית » ניהול מחזור חיי מוצר – PLM » פיתוח מוצרים בתקופת משבר כלכלי

פיתוח מוצרים בתקופת משבר כלכלי

מאת שאול שולנסקי *

שאול שולנסקי

משבר הקורונה אינו המשבר הכלכלי הראשון שעובר על כלכלות העולם.

השיטה הקפיטליסטית מעודדת תהליך מתמיד של חדשנות ופיתוח, כך מוצרים חדשים דוחקים את רגליהם של קודמיהם, עד שייוולד פיתוח חדש יותר שידחק אותו וחוזר חלילה. דוגמא קטנה להמחשה ניתן למצוא בתקליט (הפונוגרף) שהושק בשנת 1877, הוחלפו על ידי הקלטות. לאחריהן הגיעו הדיסקים (CD) בראשית שנות השמונים, הוחלפו שוב על ידי ה-iPod ונגני ה-MP3 ולבסוף הוחלפו על ידי הטלפונים החכמים ושירותי הענן. תהליך זה מובנה בשיטה. המונח “קפיטליזם יציב” נושא סתירה פנימית בתוכו.

קרדיט: freepik.com

תחום ה-PLM קשור בצורה הדוקה לעולם הפיתוח והחדשנות, מהווה תשתית ובסיס לניהול יעיל ומעבר מפיתוח לשאר השלבים בחיי המוצר ואינו נעלם לחלוטין לאחר הופעת האלטרנטיבות החדשות.

חברת IRobot היא דוגמה מצויינת לכך:

החברה התחילה בקטן והתפתחה לחברה גדולה ומצליחה, תוך כדי גדילה הם הטמיעו את השלבים השונים באמצעות מערכות PLM, שהיום מהווה את עמוד השדרה לפיתוח.
כפי שהם מעידים על עצמם:
  “Vendor Quote Packaging – from weeks to minutes”, “better product decisions”, “Reduce costs”
דוגמה נוספת היא היישום של חברת Boston Scientific, חברה בתחום המכשור הרפואי, התמונה הבאה מתארת את התוצאות של הטמעת פרויקט יישום PLM :

יוסף שומפטר, בספרו “נביא החדשנות” (Prophet of Innovation)1, גורס שהשיטה הקפיטליסטית בנויה על צמיחת הכלכלה עד למשבר, ירידה ואז צמיחה מחודשת. שומפטר היה אחד החוקרים החשובים של השיטה הקפיטליסטית. בעת משבר חלק מהחברות קורסות או מצטמצמות מאוד, וחלק צומחות מתוך המשבר, חברות ותהליכים לא יעילים מוחלפים בכאלה חדשנים ויעילים יותר.

יוסף שומפטר, בספרו “נביא החדשנות” (Prophet of Innovation)1, גורס שהשיטה הקפיטליסטית בנויה על צמיחת הכלכלה עד למשבר, ירידה ואז צמיחה מחודשת. שומפטר היה אחד החוקרים החשובים של השיטה הקפיטליסטית. בעת משבר חלק מהחברות קורסות או מצטמצמות מאוד, וחלק צומחות מתוך המשבר, חברות ותהליכים לא יעילים מוחלפים בכאלה חדשנים ויעילים יותר.

שומפטר זיהה שני סוגים של חברות שיצמחו לאחר משבר:

  • חברות חדשות המציעות פתרונות חדשניים ויעלים יותר
  • חברות ותיקות שהשכילו:
    • לא לפטר עובדים, בעיקר את אלה המחזיקים את הידע ההנדסי
    • לא לפגוע בתקציבי הפיתוח שלהן

סטרטאפים וחברות קטנות המציעות מוצרים חדשניים, מפנים חלק ניכר מהתקציב שלהם לפיתוח.

להלן שני מקרים של חברות גדולות שצלחו את המשברים הכלכליים הגדולים בתחילת המאה העשרים ואף צמחו מהם ועד היום מהוות שחקנים מכובדים במפת הכלכלה העולמית:

ג’נרל אלקטריק GE

החברה נוסדה ב-1889 ע”י תומס אדיסון. המוצר הנמכר ביותר שלה בתחילת המאה היה הנורה החשמלית. כאשר רשת החשמל נפרסה לראשונה בעולם, באותם ימים מעטים חשבו על שימושים נוספים. החברה השקיעה רבות בפיתוח מכשירים העובדים על החשמל, כמו מקררים, מכונות כביסה, תנורים.

חברת יבמ IBM

נוסדה ב-1924 ע”י תומס ווטסון. החברה השקיעה בפיתוח של מוצרים למיכון העבודה המשרדית כדרך להתייעלות.

שתי החברות צמחו רבות בחלוף המשבר בזכות המוצרים החדשניים שהציעו.

בזמן משבר, כל חברה תצמצם באופן טבעי הוצאות כדי לצלוח אותו, אך במידה ורוצים לשרוד את המשבר ואף לצמוח ממנו, המפתח הוא לשמר את הידע המצטבר והמוטיבציה יחד עם השקעה בפיתוח. הטבע האנושי הוא כזה שבזמן משבר יש עליה ביצירתיות, אמירה זו מגובה בכמויות הפטנטים המוגשים  ברשם הפטנטים בזמני משבר, לעומת זמני שגשוג, מניסיון מצטבר ניכר שאמנם ניכרת ירידה מידית בהתחלה, אך בהמשך הכמויות גדלות.          
ובכן, שאלה אותה טבעי לשאול את עצמנו: מי ישקיע בפיתוחים חדשים בעת שנדרש להצטמצם?, אך מול אתגרים גדולים מתבצעת חשיבה יצירתית וכך נולדים רעיונות חדשניים ומומצאים פטנטים.**, ***

סיכום

מערכות PLM הן חלק אינטגראלי ממערכות פיתוח המוצרים, אך גם מלוות את המוצר בהמשך חייו.
הכלכלה בימינו מושתתת על תהליך מתמיד של פיתוח מוצרים ושיטות יעילים יותר מהקיים המחליפים מוצרים ושיטות קיימות.
משברים גורמים להתייעלות, כך שחברות ומוצרים לא יעילים יפנו את מקומם לחדשניים יותר, עם כל המחיר הסוציאלי הנלווה, זו כנראה תופעה בלתי נמנעת.
המשברים יוצרים הזדמנויות חדשות, אלה שיצמחו אחרי המשבר הם אלה שהשכילו להציע חדשנות, וזה פועל יוצא של השקעה בפיתוח.

* הכותב הנו ראש תחום PLM במטריקס – המשווקת את Windchill, מערכת ה-PLM המובילה בעולם.

קריאה נוספת:

* Prophet of Innovation: Joseph Schumpeter and Creative Destruction1

** http://law.haifa.ac.il/images/Publications/02_14JIntellProp3162015.pdf

*** https://books.google.co.il/books?id=TA9VDQAAQBAJ&pg=PA42&lpg=PA42&dq=amount+of+patents+against+crisis+in+world+economy&source=bl&ots=XnOtQKbO4A&sig=ACfU3U24o8trAkrpeeyZc3zShdJgoQ86kg&hl=iw&sa=X&ved=2ahUKEwjjs6S28MvpAhVKShUIHabEDaAQ6AEwB3oECAkQAQ#v=onepage&q=amount%20of%20patents%20against%20crisis%20in%20world%20economy&f=false

    מלאו את הטופס ונחזור אליכם





    נגישות